تعویض مفصل آرنج

جراحی تعویض مفصل آرنج چیست؟

اجزای تشکیل دهنده مفصل آرنج، استخوان زند زیرین، بازو و زند زبرین می باشد. حرکت مفصل آرنج مانند: باز و بسته شدن در به صورت لولایی می باشد. هنگامی که این استخوان ها دچار آسیب دیدگی شدید و یا مبتلا به بیماری ‌هایی مانند: آرتروز، آرتریت روماتوئید و روماتیسم مفصلی می شوند، قادر به حرکت کردن نمی باشند. پزشک در ابتدا به این گونه افراد دارو درمانی، حرکت های‌ ورزشی را توصیه می کند، اما گاهی امکان دارد، هیچ کدام از این موارد ذکر شده باعث بهبود بیمار نشود، در این گونه مواقع پزشک تعویض مفصل آرنج را به بیمار پیشنهاد می کند. جراحی تعویض مفصل آرنج باید با ظرافت خیلی خاصی انجام پذیرد، چون بازوی انسان از قسمت های متحرک زیادی تشکیل شده است و پزشک باید تعادل بین استخوان ها را به خوبی برقرار کند، تا فرد برای کنترل کردن حرکات دست و بازوی خود با مشکل خاصی روبه رو نشود. در این جراحی تمام مفصل بازو با ایمپلنت های مخصوصی جایگزین می شوند به این صورت که یک قطعه در استخوان درشت نی و یک قطعه دیگر در استخوان نازک نی جایگذاری می شود. این دو استخوان به وسیله یک پین به هم متصل می شوند، به این طریق بازو از دو قسمت ایمپلنتی برخوردار می ‌شود که توانایی حرکت دست را دوباره به بیمار باز می گرداند.

جراحی تعویض مفصل آرنج برای چه افرادی مناسب است؟

پزشک متخصص در شرایط زیر تعویض مفصل آرنج را به بیمار توصیه می کند.

  1. امکان دارد فرد از دردهای شدیدی رنج ببرد که این نشان دهنده یک مفصل خراب و آسیب دیده می باشد.
  2. بعضی از بیماران ممکن است، دچار آرتروز یا استئوآرتریت غضروف مفصل شده باشند که در این گونه مواقع مفصل آرنج انسان به تدریج از بین می رود و باعث می شود، سطح استخوان ها بر روی یکدیگر ساییده شده و اصطکاک ایجاد کنند. این روند حرکت باعث درد شدید و محدودیت حرکتی در بیمار می شود.
  3. برخی از بیماران دچار روماتیسم مفصلی می شوند که این بیماری موجب می شود، غضروف مفصلی تخریب شده و یا این که بیمار دچار دفرمه شدن مفصل آرنج شود، این بیماری درد و تورم شدیدی را به همراه دارد.
  4. گاهی امکان دارد، افرادی که دارای سن بالایی هستند، بر اثر پوکی استخوان و یا ضربه شدید، آرنج دچار خرد شدگی و یا شکستگی استخوان شوند.

هزینه جراحی تعویض مفصل آرنج

هزینه های جراحی تعویض مفصل آرنج به عوامل بسیار زیادی بستگی دارد، مانند: تجهیزاتی که در اتاق عمل برای بیمار مورد استفاده قرار می گیرد، میزان خدماتی که در اتاق عمل پزشک به بیمار خود ارائه می دهد، تعداد روزی که بیمار باید در بیمارستان بستری شود، مقدار آزمایش های مورد نیاز قبل از عمل جراحی تعویض مفصل آرنج، داروها، خدمات پاراکلینیکی مانند: مشاوره، ویزیت پزشک، عکس برداری و... پس همان طور که متوجه شدید، هزینه عمل هر بیمار با بیمار دیگر بسیار متفاوت است و پزشکان نمی توانند به طور قطعی یک قیمت دقیق به شما ارائه بدهند، ولی این را بدانید افرادی که دارای بیمه تکمیلی سقف نامحدودی هستند، بیمه تمام هزینه های عمل را پرداخت می ‌کند، ولی در بعضی از مواقع سقف بیمه بیمار بسیار محدود می باشد، در این گونه مواقع بیمه مقدار کمی از هزینه را پرداخت می کند. بیمارانی که بیمه تکمیلی ندارند می توانند، با بیمه سلامت و یا تامین اجتماعی و یا ... به بعضی از بیمارستان های دولتی مراجعه کنند و تمام شرایط و هزینه ها را از اطلاعات سوال کنند.

علل جراحی تعویض مفصل آرنج

یکی از بزرگترین علت هایی که بیمار اقدام به تعویض مفصل آرنج می کند، نامحدود شدن دامنه حرکتی آرنج و داشتن درد شدید و همچنین خشکی بیش از حد مفاصل آرنج می باشد. در بعضی از مواقع علل دیگری باعث تعویض مفصل آرنج می‌ شود که ما در زیر به چند نمونه از آن اشاره می کنیم:

  1. آرتریت روماتوئید

    قسمت های تحتانی استخوان ها با یک لایه غضروفی پوشیده شده اند،‌ این لایه غضروفی کمک می کند تا استخوان ها به نرمی بر روی یک دیگر حرکت داشته باشند. محل اتصال دو استخوان را مفصل می گویند. مفصل های انسان با کپسولی پوشش داده شده است که این کپسول ها از مفاصل مراقبت و محافظت می کنند. کپسول ها از بافتی به نام سینوویوم تشکیل شده اند و‌ وظیفه اصلی این بافت ها ترشح مایع سینوویال می باشد. وقتی مفاصل انسان دچار التهاب می شوند، تمام حرکت های معمولی خود را با مرور زمان از دست می دهند. با بیشتر شدن آرتریت روماتوئید، سینوویوم دچار التهاب می شود و به سمت غضروف ها و استخوان ها حرکت می کند و تمام غضروف و استخوان ها را تخریب می کند. وقتی این جریان رخ می دهد، تمام تاندون ها و عضلات کنار استخوان با گذشت زمان دچار فرسایش می ‌شوند و دیگر قادر به حرکت نمی باشند. این گونه بیماری ها در تمام سنین دیده شده است.
  2. آرتروز یا استئوآرتریت

    در این بیماری غضروف های انسان با گذراندن یک زمان طولانی دچار تخریب و فرسایش می شوند، در این حالت استخوان ها بر روی یکدیگر ساییده شده و باعث اصطکاک شدید استخوان ها‌ می‌ شوند و در آخر این روند منجر به کم شدن دامنه حرکتی انسان می شود. افرادی که بالای 50 سال سن دارند، بیشتر به این بیماری مبتلا می شوند.
  3. ضربه مستقیم به آرنج

    در برخی از مواقع فرد با یک ضربه مستقیم و شدید دچار شکستگی و آسیب دیدگی سختی می شود. این گونه اتفاق ها باعث می شوند، تمام غضروف مفاصل پاره شده و دچار محدودیت حرکتی شوند.

مزایای جراحی تعویض مفصل آرنج

  1. کاهش درد
    هنگامی که بیماران جراحی تعویض مفصل آرنج را انجام می دهند، جراح تمام قسمت های آسیب دیده مفصل بیمار را خارج می کند و جای آن از ایمپلنت ها استفاده می کند، با کمک این عمل بیمار می تواند دردهای خود را تسکین دهد و دوباره به انجام فعالیت های روزانه خود بپردازد.
  2. بازگشت دامنه حرکتی
    بعد از انجام تعویض مفصل آرنج بیماران می توانند، به راحتی دوباره به فعالیت های گذشته خود بازگردند و عملکرد مفاصل خود را به دست آورند.

مراحل جراحی تعویض مفصل آرنج

برخی از بیماران به خاطر درد شدید و محدودیت حرکتی، تمام عملکرد خود را از دست می‌ دهند، در این گونه مواقع جراح، تعویض مفصل آرنج را به آن ها پیشنهاد می کند. ما در زیر مراحل جراحی تعویض مفصل آرنج را به اختصار برای شما شرح می‌ دهیم:
در عمل جراحی تعویض مفصل آرنج پزشک متخصص، استخوان زیرین و زبرین بازوی بیمار را خارج کرده و بعد یک مفصل مصنوعی که به شکل یک لولا است، را جایگزین مفصل تخریب شده می کند. این مفصل مصنوعی امکان دارد از جنس پلاستیک و یا فلز باشد. مفاصل مصنوعی دارای دو زائده بلند دسته ای شکل هستند. پزشک دسته بالایی را در داخل کانال استخوان بازو و دسته پایینی را داخل کانال استخوان اولنا جایگذاری کرده و آن را فیکس می کند. این دسته ها با کمک سیمان استخوانی در جای خود به صورت ثابت باقی می مانند. در بعضی از مواقع ممکن است، برای این که پزشک بتواند اجزای فلزی مصنوعی را متصل کند از روش دیگر استفاده کند. این روش به این طریق انجام می‌ شود که قسمت روی فلز را با استفاده از یک ابزار خاص پزشکی دارای خلل و فرج های فراوانی می کنند تا بعد از گذشت سالیان طولانی با رشد سلول های استخوانی در درون این فلزها، اتصال محکمی بین فلز و استخوان به وجود می آید.

اقدامات قبل از عمل جراحی آرنج

پزشک قبل از انجام عمل جراحی به بیماران توصیه می ‌کند، چند هفته قبل از عمل جراحی بیماران باید چکاپ کامل شوند. در معاینه، پزشک میزان استقامت ماهیچه ها و دامنه حرکت آرنج را به طور کامل بررسی می کند. امکان دارد بعضی از افراد مبتلا به بیماری قلبی باشند. این گونه بیماران باید قبل از جراحی با متخصص قلب خود در ارتباط باشند و تمام نکات ایمنی لازم را دریافت کنند. برای جراحی، پزشک موارد زیر را به بیماران توصیه می کند:

  1. آزمایشات
    قبل از عمل جراحی پزشک آزمایش هایی مانند: نوار قلب، ادرار، آزمایش خون، عکس برداری ام آر آی و اشعه ایکس را برای بیمار تجویز می کند.
  2. داروها
    قبل از انجام عمل جراحی باید از مصرف برخی از داروها خودداری نمایید. در این گونه مواقع پزشک را از داروهای مصرفی روزانه خود با خبر سازید، تا پزشک به شما بگوید، چه داروهایی را می ‌توانید قبل از عمل مصرف کنید و چه داروهایی را نباید به هیچ عنوان استفاده کنید.
  3. ارزیابی مجاری ادراری
    در بعضی از مواقع تعداد کمی از بیماران دارای سابقه عفونت ادراری هستند، این گونه افراد باید قبل از عمل جراحی مورد ارزیابی قرار بگیرند.
  4. بستری و بیهوشی
    بیماران چند ساعت قبل از عمل جراحی باید بستری شوند، تا پزشکان بتوانند وضعیت جسمی آن ها را کاملا بررسی کرده و بعد از آن با کمک یک تیم متخصص بیهوشی مورد ارزیابی قرار بگیرند. بیماران با بیهوشی عمومی به یک خواب کامل فرو می روند.

تمرینات ورزشی بعد از عمل جراحی آرنج

بعد از عمل جراحی با کمک فیزیوتراپیست حرکت های اولیه و آسان را شروع کرده و سعی کنید در حین انجام این ورزش ها به هیچ عنوان دچار درد شدیدی نشوید. حرکات را در ابتدا سبک و راحت شروع کنید با بهبود نسبی می توانید این ورزش ها‌ را سخت تر ‌و پر تعداد تر کنید. ما، در زیر چند نوع از این ورزش ها را به شما آموزش می دهیم:

  1. اولین حرکت: مچ دست خود را تا جایی که دچار درد نشوید به سمت عقب و جلو خم و راست کنید. این حرکت را در ابتدا در یک نوبت و در هر نوبت ۱۰ بار شروع کنید، ولی با مرور زمان که رو به بهبود رفتید می توانید، تعداد نوبت ها و شمارش آن را بالا ببرید.
  2. دومین حرکت: برای انجام این حرکت ورزشی شما باید آرنج دست خود را به بدن چسبانیده و یک زاویه ۹۰ درجه به آن بدهید، بعد کف دست خود را به سمت بالا قرار دهید و در این وضعیت ۵ ثانیه صبر کنید، و سپس به آرامی کف دست خود را به سمت زمین برگردانده در این وضعیت ۵ ثانیه باقی بمانید. این حرکت را می ‌توانید در یک نوبت و در هر نوبت ده مرتبه انجام دهید و با گذشت زمان تعداد نوبت ها را زیاد کنید.
  3. سومین حرکت: برای انجام این حرکت ورزشی بیماران می توانند از یک وسیله ای بسیار کوچک و سبک استفاده کنند، به این طریق که آن جسم سبک را در کف دست خود قرار داده، بازو را به بدن خود چسبانده و دست را در زاویه ۹۰ درجه نگه دارید، کف دست باید به سمت بالا قرار داشته باشد و بعد به آرامی مچ خود را به سمت بالا هدایت کنید و دوباره به آرامی به سمت پایین بر گردانید، این حرکت را می‌ توانید در یک نوبت و در هر نوبت ده بار انجام دهید. با گذشت زمان این وزنه را می توانید سنگین تر کنید.

مراقبت های بعد از جراحی تعویض مفصل آرنج

بعد از جراحی بیمار به سمت اتاق ریکاوری منتقل می شود، تا در این قسمت وضعیت جسمانی فرد مانند: نبض، فشار خون، تنفس و هوشیاری بررسی شده و تا زمانی که به حالت عادی بازنگردد، باید در این بخش باقی بماند. در عمل جراحی تعویض مفصل آرنج در بیشتر مواقع بیماران باید چند روز در بیمارستان بستری بمانند. پس از ترخیص از بیمارستان پزشک بیمار را به یک مرکز توانبخشی منتقل می کند تا بیمار بتواند دامنه حرکتی و قدرت خود را دوباره به دست آورد. بیماران پس از ترخیص از بیمارستان باید موارد و نکات زیر را رعایت کنند:

  1. مراقبت از زخم
    بعد از پایان جراحی پزشک برای ثابت ماندن بافت ها و عضله ها، بخیه های زیر پوستی و روی پوستی بر روی محل جراحی انجام می دهد. بیماران باید از این بخیه ها مراقبت کنند و در هنگام استحمام آرنج خود را پوشانده تا از خیس شدن بخیه ها جلوگیری کنند، زیرا اگر آب به بخیه ها نفوذ کند، باعث می شود بیمار دچار عفونت شدیدی شود.
  2. فعالیت
    بیماران هنگامی که از بیمارستان ترخیص شدند، باید از همان روز اول تمرینات ورزشی خود را آغاز کنند، تا به این وسیله بتوانند به راحتی و آسانی دامنه حرکتی خود را به دست آورند و دوباره مشغول کار های روزانه خود شوند.
    تذکر: بیماران به هیچ عنوان تا ۴ هفته بعد از عمل جراحی مجاز به رانندگی نیستند.

عوارض جراحی تعویض مفصل آرنج

امکان دارد بعد از عمل جراحی بیماران دچار برخی از عوارض زیر شوند:

  1. در رفتگی جزئی و یا کامل
  2. شکستگی مفصل آرنج تعویض شده
  3. درد ناشی از لغزش و سایش مفصل جدید
  4. عفونت مفصل
  5. شل شدن اجزای مصنوعی
  6. ایجاد لخته خون در رگ
  7. از جا درآمدن مفصل تعویضی و آسیب رساندن به ماهیچه ها، رگ ها و عصب ها

سوالات متداول جراحی تعویض مفصل آرنج

  1. چه مدت پس از انجام تعویض مفصل آرنج باید در بیمارستان بستری شوید؟

    تعداد روز بستری در بیمارستان بستگی به عمل جراحی و مقدار سرعت ریکاوری بدن بیمار دارد، اما در بیشتر مواقع دو تا سه روز بیمار باید در بیمارستان بستری باشد.
  2. بعد از تعویض مفصل آرنج چه زمانی می توان از آرنج استفاده کرد؟

    برای این که بتوانید دوباره از آرنج خود استفاده کنید، باید به خود زمان دهید، حتی در همان هفته اول جراحی شما نباید یک لیوان آب را بلند کنید. پزشک معالج شما با توجه به میزان شدت جراحی، زمان به کارگیری آرنج را به شما اعلام می کند. بنابراین بیماران باید به اندازه کافی استراحت کرده و از بلند کردن و حمل کردن وسایل سنگین خودداری کنند، تا بتوانند یک جراحی موفقیت آمیزی را پشت سر بگذارند.